Wat Autisme, ADHD ?

Wat is autisme?

Met autisme bedoelen we ASS, Klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS.

Bij deze stoornis werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit is blijvend en speelt de rest van je leven een rol.

Doordat mensen met deze stoornis op een andere manier alles wat ze zien, horen, voelen en ruiken verwerken, brengt dat zwakke en sterke kanten met zich mee.

Ze hebben vaak oog voor detail, zijn recht door zee en eerlijk. Werken hard en zijn analytisch. Daarentegen hebben ze moeite met het houden van overzicht en sociale contacten. Ook hebben ze vaak beperkte interesses.

 

Wat is ADHD?

Mensen met ADHD staan bekend als stuiterballen maar ADHD uit zich bij iedereen anders.

Net als bij autisme is ADHD een stoornis die niet overgaat. Wel kun je ermee leren leven. Ook kan het zijn dat de stoornis in de loop van de tijd iets afzwakt.

Mensen met ADHD hebben vaak concentratieproblemen, zijn impulsief en voelen onrust in hun lijf. Ze hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel, kunnen intens genieten en zijn erg eerlijk.

 

Volwassenen met Autisme en/of ADHD

Aan de buitenkant zie je meestal niets. Toch hebben autisme en ADHD een grote impact op hun eigen leven en het leven van hun gezin. Hoe groot deze impact is verschilt per persoon en hangt af van de levensfase waarin ze zich bevinden.

Autisme, ADHD en intelligentie staan los van elkaar. Sommige kunnen door middel van begeleiding en/of behandeling een zelfstandig leven leiden. Andere zullen hun leven lang hulp nodig hebben.